Коньяк зі смаком України PDF Друк e-mail
Написав Ірина Губанова   
Середа, 28 листопада 2012, 02:15

Джерело: Друг читача

Міжнародний фестиваль європейських літератур вперше відбувся у французькому Коньяку ще 1988-го, на честь столітнього ювілею Жана Моне – підприємця і політика, якого називають одним з батьків Євросоюзу. Завдяки фестивалю місто Коньяк, де народився Моне, вважається тепер видатним центром європейської культурної інтеграції.

Політика організаторів цього відомого заходу передбачає можливість поставити окремо взяту літературу в загальний європейський контекст. Особливе значення це має для мало відомих у Західній Європі країн, чиї культурні традиції досі залишалися «за кадром».

Щороку організатори фестивалю обирають країну, яка стане спеціальним гостем. На фестивалі-2012, який відбувся 15-18 листопада, таким гостем стала Україна. Наша держава – перша зі східноєвропейського регіону, яка привезла свою літературу у Францію. До речі, її оточують досить гідні сусіди: торік спеціальним гостем була Іспанія, а наступною стане Італія. Організатори фестивалю дуже пильно ставляться до вибору країн-учасників: з держав, які раніше брали участь у заході, лише Норвегія не є членом Євросоюзу.

«Задум запросити Україну на фестиваль європейських літератур виник ще в 2009 році, – пояснила директор фестивалю Софі Жюльєн. – Ми не помилилися, коли погодилися: кількість відвідувачів з минулого року не тільки не зменшилася, а навпаки – зросла». (http://tyzhden.ua/)

Детальніше...
 


Сторінка 4 з 12
 
Find us on Facebook
Follow Us